Vitaly Samoshko

“RACH 3 ‘revisited’ (* * *1/2)”

Posted in Press clippings by fvc on November 23, 2008

KLASSIEK: RACH 3 ‘revisited’ (* * *1/2)
Greet Van ‘t veld
Knack.be
2008.11.23

Het Symfonieorkest van Vlaanderen heeft in Bozar een vaste cyclus en een trouw publiek. Met de lang verwachte terugkeer van de Oekraïense pianist Vitaly Samoshko die er in ’99 de Koningin Elisabeth Wedstrijd won, zat de zaal afgeladen vol. Het magistrale 3de Pianoconcerto van Rachmaninov stond bovendien opnieuw op het programma, een topper van formaat die de overige stukken helaas wat in de schaduw plaatste.

L’ère du Verseau (1983) van Karel Goeyvaerts was nochtans een knappe opener. In dit korte en krachtige eerbetoon aan de in ’93 overleden componist en schepper van de mythische opera Aquarius , grijpt Goeyvaerts terug naar de tonaliteit. Afgemeten ritmes en stugge kopers draaien even de tijd terug naar Stravinski en Bartok. Jonas Albers dirigeerde met strakke hand. Heel anders dan in Rachmaninov, waar hij het orkest liet open bloeien in grote romantische bogen. Vooral de strijkers, met een pluim voor de cellogroep, lieten zich dat welgevallen. De kopersectie daarentegen kroop te vaak in haar schelp waardoor de fierheid van de Slavische ziel geen kans kreeg. Maar alle ogen en oren waren vooral gericht op publiekslieveling Samoshko. Zijn interpretatie was verpletterend, poëtisch, organisch, en van een maturiteit die ons in ’99 niet eens was opgevallen. Nu bouwde hij zijn climaxen zorgvuldig op en schreef hij een mooi gedoseerd verhaal, perfect in balans met het orkest. Zijn precieze, vederlichte articulatie en de manier waarop hij met gewicht speelde waren van topniveau. Een staande ovatie was het minste dat deze uitvoering verdiende.

De 3e Symfonie ‘Rheinische’ van Schumann had de adrenaline moeten doortrekken, maar het duurde tot het vijfde en laatste deel alvorens we echt de grootsheid en de pracht van de Rijn en de Dom van Keulen voor ons geestesoog zagen opdoemen.

Gehoord op 22/11 PSK Brussel. Dit progamma wordt hernomen op 25/11 (Brugge), 28/11 (Gent) en 30/11 (Antwerpen) en op Klara uitgezonden op 5/1/2009 omstreeks 15u30.

http://www.symfonieorkest.be
http://www.knack.be/blog/media-en-cultuur/71-19/media-en-cultuur.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s