Vitaly Samoshko

Recensie “Piano Studies Scriabin”

Posted in Press clippings by fvc on June 1, 2005

Recensie “Piano Studies Scriabin”
Klassieke Zaken
Recensies. 25ste jaargang – juni 2005 – nr3
2005.06.01

Een eerste prijs van een groot muziekconcours biedt geen garantie voor een platencontract. De Oekraïener Vitaly Samoshko ondervond het tot zijn niet geringe teleurstelling, nadat hij het prestigieuze Koningin Elizabeth Concours op zijn naam had geschreven. In plaats van bij de pakken neer te zitten, riep hij een eigen label met de wat raadselachtige naam Lineair Art Transfer in het leven. Niet tegengehouden door een commercieel manager kan hij daarop uitbrengen wat hij wil. Na een dubbellaar met zijn lievelingsrepertoire (zo kondigde hij zijn debuut aan), komt hij nu met Skrjabins verzamelde etudes voor de dag. Dit zijn geen werken om pianistische hindernissen te helpen overwinnen, maar eerder studies in extase, van verstild ingetogen tot explosief extravert. Pianisten als Horowitz en Sofronitzki, Skrjabins schoonzoon, waren grootmeesters in dit repertoire, omdat zij met visie en artistieke vrijheid boven hun fysieke beperkingen uitstegen. Vitaly Samoshko is een eersteklas pianist, die met zorg zijn kleuren mengt. Hij stelt daarnaast alles in het werk om Skrjabins aanwijzingen gewetensvol op te volgen. Wie Skrjabin beschouwt als een modernist en elke dissonant op een goudschaaltje gewogen wil hebben, moet deze cd onverwijld aanschaffen. Wie een vrije vlucht boven de stratosfeer verkiest, zoeke zijn toevlucht bij Samoshko’s eerder genoemde voorgangers, als hun opnamen tenminste nog ergens te vinden zijn.
Uitvoerende(n): Alexander Skrjabin – Titel: Etudes (compleet) – Lineair Art Transfer LAT 02-2005 – 0

http://www.klassiekezaken.nl/reviews/?id=648

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s