Vitaly Samoshko

“Piano Studies Scriabin”

Posted in Press clippings by fvc on March 1, 2005

Piano Studies Scriabin
Greet van ‘t veld
Klara
2005.03.01

De Oekraïner Vitaly Samoshko (32) won in 1999 glansrijk de Elisabethwedstrijd met het 3e Pianoconcerto van Rachmaninov, en op zijn debuut-cd stonden ondermeer Prokofiev en Scriabin. Zijn verbondenheid en affiniteit met de Russische muziek, en meer bepaald met Alexander Scriabin, blijkt ook uit deze cd met de volledige Etudes. In 2003 vertelde Samoshko me over Scriabin: “Ik vind hem een fantastisch componist. Zijn vroege werken klinken melodieus en licht als Chopin. Ze liggen helemaal in de romantische sfeer. Zijn latere werken zijn daarentegen modern, duister, mysterieus. Het is zeer kleurrijke muziek met een grote gelaagdheid. Verschillende stemmen lopen door elkaar, vaak contrapuntisch in één hand. Je kunt met deze muziek heel wat aanvangen wat het toucher betreft. Ook door in te spelen op de akoestiek van de ruimte bereik je mooie effecten.” Toen Samoshko dit vertelde was hij nog volop in de studeerfase en keek hij bijzonder uit naar de opname in Flagey. Nu is de opname klaar en het resultaat is ronduit prachtig: pianistiek betoverend, en opnametechnisch gaaf. Het toucher van deze pianist is uitgebalanceerd, helder, intens van uitdrukking. De vele noten gaan niet over in een kluwen van wolligheid, maar blijven helder doorklinken in het virtuoze pianospel. De bekendste etude (dankzij Horowitz!) is het op.8 nr.12. Hierin merk je het best hoe Samoshko zijn krachten wonderlijk weet te doseren, en de muziek geleidelijk weet op te bouwen tot een magistrale architectuur. Zijn etudes op.8 nog een en al contemplatie en vrede – “om het destructieve intellect even tot rust te brengen”, aldus de componist – dan zijn de latere etudes op. 42, 49, 56 en 65 geheimzinniger, ‘mystieker’ van uitdrukking. Je hoort meer en meer verbrokkeling, het wordt minder bevattelijk, labieler van tonaliteit. Sommige etudes lijken on-af. Een toonaard is er nog amper te bespeuren, ookal geeft Scriabin die aan. Ook hier gaat Samoshko als een klanktovenaar te werk en weet hij alle nuances en kleuren in de partituur te ontrafelen. Veel goede opnames zijn allerminst te vinden van de Etudes van Scriabin. Deze is werkelijk een aanrader.

Quotering: 4/5

http://www.klara.be

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s