Vitaly Samoshko

“Een bontgekleurde Vuurvogel”

Posted in Press clippings by fvc on October 13, 2001

Een bontgekleurde Vuurvogel
Cornelie Hoendvanger
Eindhovens Dagblad
2001.10.13

Zaterdag 13 oktober. ‘Ik zou een secretaris moeten hebben, ene Mr.Firebird, om al mijn vuurvogelzaken te behandelen’ sprak Strawinsky ooit geïrriteerd omdat hij zelfs op straat werd lastig gevallen als ‘de componist van de Vuurvogel’. Hij achtte zelf veel andere stukken belangrijker. Maar intussen tekenend voor de populariteit van het briljante meesterwerk.

Het Brabants Orkest zette donderdagavond in het Muziekcentrum een markante Vuurvogel neer met een prachtig bontgekleurd vederdek. Soustrot, duidelijk in z’n element dansend met fladderende handen op het podium, accentueerde vooral Strawinsky’s sterke slavische ritmische energie. Ook de betoverende sfeer maakte diepe indruk. Een knappe en uiterst boeiende vertolking. De blazers, die met hun overrompelende soli een belangrijke bijdrage leverden, werden terecht extra toegejuicht door de enthousiaste luisteraars. De Russische avond begon met Moessorgsky’s ‘Nacht op de kale berg’. Deze componist droomde wellicht van een secretaris, maar had hem niet nodig. Zijn opus werd verguisd, zelfs door een kundige collega als Balakirev met de vernietigende woorden ‘onzinnige muziek’. Pas in het nieuwe orkestrale gewaad, aangemeten door Rimsky-Korsakov, kreeg het werk succes. Moessorgsky lag toen al onder de groene zoden. Het orkest veroverde deze suggestieve heksensabbat iets te luidruchtig, met minder uitgebalanceerde kleurmengingen dan in de Vuurvogelsuite. Fraai en warm klonk echter wel het serene slot.

De toon van de begeleidingen in Prokofjevs Tweede Pianoconcert, dat door z’n grimmig karakter altijd in de schaduw stond van het vriendelijker Derde, bleek ook iets te brallerig. Door Soustrots voortreffelijke integratiebeleid waren de met het orkestpalet verweven klavierklanken niet steeds even goed waarneembaar.

Pianist Vitaly Samoshko, afkomstig uit de Oekraïne, liet een bezeten en imposant spel horen. Hij triomfeerde met een katachtige technische souplesse in zijn weerbarstige en veeleisende partij.Sarcastisch beitelende passages en lyrische frases met een beeldschoon toucher wisselden elkaar af. Zelden kon men het perpetuum mobile van het Scherzo zo wervelend en ruisend horen. De klingelende GSM in de zaal, natuurlijk net op een stil moment, kon de concentratie van de virtuoos geenszins verstoren. Hij was te intensief één met Prokofjev.

Concert Het Brabants Orkest, dirigent Marc Soustrot, solist Vitaly Samoshko, piano. Muziekcentrum Frits Philips, donderdag 11 oktober.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s